21-01-2024 Mirador de les Gavarres

 

MIRADOR DE LES GAVARRES

21 de gener del 2024

 

Descripció:

Sant Martí Vell ofereix a tots els visitants una sèrie rutes de senderisme senyalitzades on tothom que vulgui pot gaudir de la riquesa cultural i paisatgística d’aquest municipi. 

 


 

Caminadors:

Iniciarem la caminada en direcció cap al veïnat del Puig. El passem i seguim pel costat de camps i algun tram de vinya fins a travessar la riera de Vilers.

Ens trobem amb la carretera GIV-6701 que va de Madremanya a Bordils i la seguim uns cinc-cents metres fins a la cruïlla de La Vilosa i anem cap a aquest veïnat format per unes poques, però elegants, masies de pedra.

Quan acaba el veïnat girem a l'esquerra i baixem per unes escales que ens porten fins a l'antic safareig del poble, a la riera de La Vilosa, i a la font del mateix nom.

Passada la font caminem arran de Can Ramell, que té una bonica porxada i seguirem una pista ampla que ens porta fins a una altra espectacular masia: Can Costa.

Just abans d'arribar al mas girem a l'esquerra per un corriol que ens endinsa al bosc. Ben aviat aquest corriol ens portarà a una pista ampla, que anirem seguint fins a trobar un indicador de Camins de bast.

Ara ve la part més bonica de la ruta, el camí de bast, que com sabeu és un camí que permetia el pas d'animals de ferradura carregats amb sàrries i arreus, però no el pas dels carros.

Encara podem veure trams empedrats i les parets de pedra seca que aguantaven els marges del camí.

Aquest camí ens porta a les restes de Can Ginestet, casa fortificada del segle XIII que va esdevenir un autèntic castell. L'estil arquitectònic dels arcs encara visibles en mig de la vegetació, és clarament gòtic. La casa es va abandonar a finals del segle XVI i ara en queden poques restes.

Anem seguint els pals indicadors del camí de bast i ens porten al Mirador de les Gavarres, una bona talaia de les Gavarres, Sant Martí Vell i els Àngels.

En aquest punt del mirador, un indicador posa que tornem enrere i anem seguint els pals indicadors cap a Sant Martí Vell. Però nosaltres no en farem cas i seguirem el camí que teòricament ens porta de dret a la nostra destinació. Baixarem per un tram de camí empedrat i finalment anirem a parar a la riera de Sant Martí Vell. Un cop a la riera veurem que no hi ha sortida, la vegetació ens priva de poder anar a la carretera, o sigui que anirem vorejant el camp que hi ha al costat de la riera fins a trobar un camí que ens permeti travessar-la i aconseguir la carretera. La travessarem i ja només ens cal seguir per un carrer que ens porta de nou a Sant Martí Vell i a l'aparcament.

 

Trac de la sortida:  https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-marti-vell-149139668

 

Culturals:

Aniran a Madremanya on faran un recorregut a peu pel nucli antic.

El nucli antic es troba al sud del terme municipal, i està format per un entramat de carrerons i placetes d’origen medieval que s’agrupen a l’entorn de l’església i que s’allarga cap a ponent seguint el carrer de Sant Esteve.

Després, a una hora convinguda, ens retrobarem tots a Sant Martí Vell per anar a dinar al restaurant La Trobada (de la Pera).

 


 

Fitxa tècnica:

  • Sortida:                      7 h des de l’estació d’autobusos. Tornada a la vesprada.
  • Desplaçament:           en autocar
  • Desnivell:                  160 m.
  • Temps de marxa:       5 h.
  • Dificultat:                   moderat
  • Recorregut:               10,5 km
  • Inscripcions:              del 1 al 18 de gener, a la secretaria del CET, i la WEB
  • Preu de la sortida:      40 € amb dinar, 22 € sense dinar
  • Límit de participants             50 persones

Ø  Esmorzar de motxilla i dinar de restaurant

Ø  Contacte:  696 65 27 02  --  646 08 49 12

 

Observacions:

o   L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar.

o   Les anul·lacions fetes abans del tancament d’inscripcions  de la sortida, tindreu 5 dies feiners, per recuperar els diners, passat aquest temps es perdran.

o   Les anul·lacions fetes el mateix dia de la sortida, només es podrà recuperar l’import del dinar (si és que està inclòs), també hi ha un termini de 5 dies feiners per recuperar els diners.

o   Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal en el moment de fer la inscripció.

o   Consells específics: aigua, roba adequada per la pràctica de l’activitat, protecció per la pluja, el vent i el sol, gorra o barret, calçat adequat per marxar per muntanya, pals.

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada