24-03-2019 Per la serra del Corb (La Garrotxa)


Per la serra del Corb (La Garrotxa)

Diumenge 24 de març del 2019

Fitxa tècnica:
Sortida:                      7 h. Estació d’autobusos
Desplaçament:           en autocar
Desnivell:                   + 432 m - 279
Temps de marxa:       de 4 a 4,30 h.
Dificultat:                    fàcil
Recorregut:                9,00 km.
Inscripcions:              del 11 al 21 de març
Vocalia:                      Travessades familiars 93 788 30 30
Preu de la sortida:      45 €
Preu especial per als socis: 35 €
Places limitades
Inclou: autocar, visita cultural i dinar de restaurant
Per a inscripcions d’última hora:      Mercè Torras, 616 406 719

PROPERA SORTIDA: mes d’abril - CASTELL DE MONTGRÍ.

En aquesta ocasió la ruta proposada té com a principals al·licients la descoberta de dues petites ermites molt peculiars que constitueixen  el romànic més secret i amagat de la Garrotxa, així com també, el volcà del Racó i ens endinsarem per la famosa fageda d’en Jordà proporcionant-nos indrets d’insospitada bellesa. Cal destacar la varietat de paisatges, ja que al llarg del recorregut s’aniran alternant rouredes, fagedes i molt altra vegetació arbustiva.


Caminadors: Establirem el punt de partida d’aquesta atractiva caminada, gairebé sense desnivells, a la població de Les Preses. Avancem per un corriol força entretingut, en lleuger ascens però sense fer bufar, que transcorre en bona part per una roureda fins assolir el volcà del Racó. Aquest volcà de cràter esbocat de 140 metres de diàmetre, es va formar per una explosió que va rebentar el braç de la muntanya, i que pot ser de difícil identificació per als no iniciats en el vulcanisme i constitueix un dels exemples més singulars del vulcanisme de la Zona. De seguida, sobre terreny de pedra tosca, ens toparem amb la font del Racó, ja eixuta, i tot seguit ja serem a una clariana amb antigues feixes, on
s'aixeca l'esglesiola romànica, atractiva i harmònica, de Sant Miquel del Corb, situada en un petit turonet a mig aire, cuidada com cal. Esmentada ja el 957. Al davant es disposa d'un d'aquells porxos que roben el cor. Feta complida visita del lloc seguim la pista avall per accedir, al cap de poc, a la casa pairal de Ca l’Antiga, una masia que apareix documentada des del 1186, encara en plena activitat i habitada permanentment.

Continuant el itinerari seguim la pista que de forma plaent ens duu a una raconada de faigs que abriguen la peculiar i enclotada ermita d’estil romànic de Sant Martí del Corb a la que s’hi accedeix per un curt tram d’amples escales. Al costat de l’ermita s’amaga la ben arranjada i apreciada font rica d’aigua fresquívola i abundant, del mateix nom i un abeurador. Un silenci acollidor deixa sentir el clapoteig de la font. La imatge és de postal. Val la pena passar-hi una estona assaborint el magnífic entorn que s‘hi contempla. A contracor deixem aquest racó enrere i continuant la ruta, ara per corriol, ens dirigim cap a la masia de Can Vidal la qual traspassem i poc més tard la de Can Jordà, un gran casal restaurat i habilitat en el 2004 com a seu del Parc Natural. A partir d’aquí el itinerari ens brinda ara poder conèixer i gaudir, a cada pas, dels colors de l’impressionant Fageda d’en Jordà endinsant-nos-hi de ple, tot serpentejant pel cor d’aquest bosc de faigs excepcional, per créixer en un terreny planer, de baixa altitud (550m.) i amb unes condicions d’humitat perfectes. De fet s’assenta damunt la colada de lava que va emetre el volcà Croscat ara fa uns 11.000 anys. Realment paga la pena alentir la marxa per badar-hi una mica envoltats de pau, tranquil·litat... i la solemnitat del silenci només trencat pel trapig d’un gruixut tou de fullaraca. S’ha de veure i sentir. Enllestit el tema i per posar punt i final al itinerari ens dirigim a la busca i captura del restaurant on dinarem tots plegats i donar, així, per conclosa aquesta interessant excursió ... i com sempre el millor de tot, la bona companyia i el bon ambient. 

Si vols un lloc per gaudir i viure intensament la natura, no te la perdis.
 
Culturals: Carrilet Trenet dels volcans de la Garrotxa
Els companys que no facin l’excursió a peu dedicaran el matí descobrim els volcans en silenci. Recuperant la forma de viatjar en el temps amb el carrilet,  una reproducció de l’antic tren que anava de Olot- Girona passejarem tranquil·lament per l’entorn del volcà Croscat, el Torn, el Pomareda i el Martinyà.

Durant el trajecte hi ha informació per megafonia i al peu del volcà Croscat hi ha un punt de parada a on allà mateix baixen i el mateix guia els fa una explicació més concreta del Croscat i la seva historia, la flora i la fauna de la zona.

Esmorzarem tots plegats, de motxilla, en un restaurant de Les Preses. 

Caminadors: comencen la ruta, sortint del mateix restaurant.

Culturals: pugen a l’autocar i van direcció al Càmping Lava Ecològic (Santa Pau), on faran el recorregut amb el Trenet dels Volcans a les 11 del matí. Un cop fet el recorregut i a una hora convinguda pugen a l’autocar per anar al restaurant.

Caminadors i Culturals, ens retrobarem a l’esplanada del restaurant per anar a dinar tots junts.


 https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/la-serra-del-corb-i-fageda-34478603

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada