20-01-2019 Olèrdola - Ruta de les Fonts i els Forns (Alt Penedès)
Olèrdola - Ruta de les Fonts i els Forns
Diumenge 20 de gener del 2019

Fitxa tècnica:
Sortida:                      8 h. Estació d’autobusos
Desplaçament:           en autocar
Desnivell:                   + 176 m - 176
Temps de marxa:       de 4 a 4,30 h.
Dificultat:                    fàcil
Recorregut:                7,30 km.
Inscripcions:              del 7 al 17 de gener
Vocalia:                      Travessades familiars 93 788 30 30
Preu de la sortida:      45 €
Preu especial per als socis: 35 €
Places limitades
Inclou: autocar, visita cultural i dinar de restaurant
Per a inscripcions d’última hora:      Mercè Torras, 616 406 719

PROPERA SORTIDA: mes de febrer, TARRÉS, RUTA DE LA CALÇ.

Esmorzarem tots plegats “de motxilla” en un restaurant de Sant Miquel d’Olèrdola.

Itinerari caminadors:
El conjunt Monumental d’Olèrdola és un dels més importants de les terres catalanes, ja que ha estat un enclavament estratègic habitat des de l’edat del bronze fins a l’alta edat mitjana. Aquest recorregut senyalitzat ens permetrà conèixer els elements d’interès on se situa aquest pujol.

Sortim del davant de la porta de la muralla iberoromana que dona entrada al recinte monumental. Seguint les fites i després d’una baixada trobem la primera font, la de l’Alba, que, encara que no proporciona gaire aigua, està envoltada de vegetació de ribera i és un lloc agradable per descansar. Des d’aquí seguim el camí de la dreta, la nostra ruta segueix paral·lela a la carretera BV-2443. Un xic més endavant, no triguem a trobar la segona font, la de Fontanilles. El paisatge s’obre i presenta menys vegetació, tot i que es poden veure exemplars de margalló, cards i algun roure.

Tot just després de creuar la riera de l’Adoberia, deixant a la dreta una via que ens portaria al poble de Sant Miquel d’Olèrdola, entrem dins d’un camí força ample que queda encaixonat entre cingles de constitució calcària. Podem intuir que les cavitats naturals excavades a la roca foren habitades pels humans durant diferents períodes.

Ara ens endinsem al fons de la vall, tot prenent la direcció sud-oest. Seguint el camí per la part inferior del fons, i davant de Can Ximet, tot just al costat d’unes vinyes, trobem la font de l’Avellaner. Continuem avançant, deixant més endavant el camí que porta a Can Castellví, toca pujar una mica per arribar a un forn de calç de grans dimensions. Ara afrontarem la pujada més forta de tot el recorregut, que ens permetrà gaudir d’unes excel·lents vistes de la plana penedesenca amb les formes arrodonides de la muntanya de Montserrat al fons.

Estem voltant el conjunt d’Olèrdola i passem prop l’església romànica de Sant Miquel, que s’alça a la nostra esquerra. Ens queda poc per completar l’itinerari quan trepitgem el pla dels Albats, tota una munió de tombes antropomorfes excavades a la roca, algunes molt petites, ja que s’hi enterraven els albats (nens que morien de petits, sense encara ús de raó), un costum molt habitual en l’època medieval.


Culturals: Visita al Conjunt Monumental d’Olèrdola
La importància històrica i arqueològica del conjunt de Sant Miquel d'Olèrdola és ben coneguda des del segle XVIII. Les primeres excavacions s'hi realitzen a finals del segle XIX, però no és fins l'any 1983 que s'obre una etapa continuada d'intervencions que continua fins avui.

Si l'home ha ocupat la muntanya de Sant Miquel d'Olèrdola al llarg de 4.000 anys ha estat perquè aquesta li oferia, en determinats moments, uns clars avantatges en relació amb els indrets de l'entorn i en conformitat a les seves necessitats econòmiques, polítiques i socials. D'entre els elements naturals, en destacaríem la mateixa muntanya, envoltada d'alts penya-segats, la presència d'aigua (la font del castell) i el domini territorial.

Les primeres manifestacions d'ocupació de la plataforma d'Olèrdola ens remeten al calcolític-inici de l'edat del bronze (1800 aC). Les escasses restes no permeten definir les característiques de l'assentament humà, però probablement es tracta d'ocupacions temporals, esporàdiques, relacionades amb l'activitat ramadera.

Caminadors i culturals, ens retrobarem a l’aparcament del Conjunt Monumental, per anar a dinar tots junts a un restaurant de Vilanova i la Geltrú.

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/castell-dolerdola-ruta-de-les-fonts-i-els-forns-24726534

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada