18-02-2024 Mont-roig del Camp - Barranc de les Nines

 

Mont-roig del Camp:

Barranc de la mina de les Nines - Roca de l’Areny

18 de febrer del 2024

Descripció:

Ruta molt agradable, interessant i sense cap dificultat, en la que visitarem punts interessants de Mont-Roig del Camp, travessarem l'enigmàtic Barranc de l'Horta, ascendirem a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca i l'ermita de Sant Ramon, ens acostarem a la impressionat Roca de l'Areny, passarem per fonts, la Cova Foradada i recorrerem el Camí Vell de l'Ermita. 

 


 

Caminadors:

Inici: Parc de l’Era fins l’església de Sant Miquel, on veurem la font i l’antiga  presó, continuarem fins davant de l’església, tornarem enrrera fins el carrer Hospital. Marxarem pel carrer Hospital.

Enfilarem el Portal de la Canal, una de les antigues entrades al recinte murallat de Mont-roig del Camp, i davallarem fins arribar als Rentadors de Mont-Roig, documentats des del segle XVIII.

Iniciem el camí del barranc de l’Horta, primer força obert però que ràpidament es va estrenyent. El camí que remunta el barranc és molt bonic. Arribem a una bifurcació i un pont . A l'esquerra de la bifurcació hi trobem la Rasa del Sunto. La remuntem uns pocs metres i pugem dalt del pont. Allà hi trobem un forat de l'antiga mina d'aigua de les Nines.

Continuem barranc amunt i passem per sota d'un aqüeducte, per sota del qual hi ha unes boniques formacions rocoses. Prosseguim el camí pel barranc, uns metres més amunt del barranc trobem un segon aqüeducte, més petit que l'anterior. El barranc s'estreny alhora que perd profunditat fins que en sortim i enllacem amb una pista forestal. La pista ens duu a travessar uns camps d'oliveres, mentre ens anem acostant cada cop més a la formidable Muntanya de l'Areny.

El petit massís de la muntanya de l’Areny és una massa de roca situada entre les fondalades del barranc de Rifà i el de Vilanova, caracteritzada pel seu color vermellós i les seves formes capritxoses. La tonalitat vermella és originada per la presència d’òxids fèrrics en el seu interior. És precisament aquesta muntanya roja la que dóna origen al nom del poble de Montroig.

Sortim de la pista i seguim un corriol ascendent a l'esquerra que ens acosta al peu de la Muntanya de l'Areny. Prenem un corriol a l'esquerra en direcció est que envolta la muntanya de l'Areny. Aquest corriol desemboca en un camí empedrat de color vermellós que ascendeix en direcció a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca. El camí empedrat serpenteja amunt i arriba a la font de Sant Jaume, indicada amb un bonic rètol fet de metall i amb una imatge del sant feta també de metall i col·locada sobre la roca vermella.

Continuem pujant i arribem a l'entrada de l'ermita de la Mare de Déu de la Roca, situada sobre un promontori de roca roja a 294 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Les vistes des del pati anterior sobre la Costa Daurada són fabuloses.

Continuem amunt i ascendim a la peculiar ermita de Sant Ramon que té forma cúbica i que és d'un color blanc que ressalta molt sobre el color vermellós de la roca, servint encara avui dia per orientar els mariners i ferlos arribar a bon port.

Tornem per on hem vingut i seguim el camí que duu a l'aparcament de l'ermita, ens acostem a la font de Sant Bernat. Passem per davant de l'aparcament de l'ermita i agafarem un camí que puja en direcció a la Roca de l’Areny, on gaudirem d’un mirador preciós. Anirem a la Cova Foradada, aquesta cova de grans dimensions i de formes capricioses és un dels tresors que amaga l’espai protegit de la muntanya de la Roca.

Retornarem a l’aparcament de l’ermita i anirem davallant pel mateix camí empedrat de pujada, on agafarem ara si, l'ample Camí Vell de l'Ermita, flanquejat per figueres de moro i xiprers, i que resseguim en direcció sud-est. Al cap d'uns 300 metres, trobem la Pedra dels Àngels, on antigament es feia creure als infants que s’hi sentien cantar els àngels.

Continuem caminant pel Camí Vell de l'Ermita i arribem al Parc de l’Era, on hi ha una basa amb sortidors, i ja som a l'aparcament, on finalitzem aquesta agradable ruta.

Culturals:

Faran una caminada des de l’aparcament de l’autocar fins la presó i l’església de Sant Miquel, desprès retornaran i agafaran el Camí Vell de l'Ermita, fins la Mare de Déu de la Roca (en total son uns 2,7 km, amb un desnivell de 100 m.) un cop allà, es retrobaran amb els caminadors, i ja tots junts anirem a dinar a La Cuina de l’Ermita.

 


 

Fitxa tècnica:

  • Sortida:                      7 h des de l’estació d’autobusos. Tornada a la vesprada.
  • Desplaçament:           en autocar
  • Desnivell:                  185 m.
  • Temps de marxa:       4 h.
  • Dificultat:                   Moderat
  • Recorregut:                6,5 km
  • Inscripcions:              del 1 al 15 de febrer, a la secretaria del CET, i la WEB
  • Preu de la sortida:      40 € amb dinar, 22 € sense dinar
  • Límit de participants             45 persones

Ø  Esmorzar de motxilla i dinar de restaurant

Ø  Contacte:  696 65 27 02  --  646 08 49 12

 

Observacions:

o   L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar.

o   Les anul·lacions fetes abans del tancament d’inscripcions  de la sortida, tindreu 5 dies feiners, per recuperar els diners, passat aquest temps es perdran.

o   Les anul·lacions fetes el mateix dia de la sortida, només es podrà recuperar l’import del dinar (si és que està inclòs), també hi ha un termini de 5 dies feiners per recuperar els diners.

o   Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal en el moment de fer la inscripció.

o   Consells específics: aigua, roba adequada per la pràctica de l’activitat, protecció per la pluja, el vent i el sol, gorra o barret, calçat adequat per marxar per muntanya, pals.

 

Trac de la ruta:  https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/esglesia-de-sant-miquel-cova-foradada-i-ermita-de-la-mare-de-deu-de-la-roca-des-de-mont-roig-del-ca-158122779

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada