24-02-2019 Tarrés: Ruta de la Calç (Les Garrigues)


Tarrés: Ruta de la Calç
Diumenge 24 de febrer del 2019

Fitxa tècnica:
Sortida:                      7 h. Estació d’autobusos
Desplaçament:           en autocar
Desnivell:                   + 147 m - 147
Temps de marxa:       de 4 a 4,30 h.
Dificultat:                    fàcil
Recorregut:                9,30 km.
Inscripcions:              del 11 al 21 de febrer
Vocalia:                      Travessades familiars 93 788 30 30
Preu de la sortida:      45 €
Preu especial per als socis: 35 €
Places limitades
Inclou: autocar, visita cultural i dinar de restaurant
Per a inscripcions d’última hora:      Mercè Torras, 616 406 719

PROPERA SORTIDA: mes de març, SERRA DEL CORB.

Caminadors: El recorregut que farem pels boscos de Tarrés esdevé una ruta excepcional per diversos motius:

Primer, possiblement els Plans de Tarrés sigui la zona amb més concentració de forns de calç de Catalunya. A Tarrés hi ha 60 forns de calç inventariats, dels quals la ruta senyalitzada possibilita veure’n una vintena. Per tant, permet veure'n una àmplia tipologia constructiva, amb diàmetre i alçada variable. Hi ha forns que són totalment excavats al terra, com un pou, com per exemple el forn dels Assèguils del Joan del Roig; altres cavitats són parcialment excavades i en part construïdes. Alguns forns són excavats a la terra, d'altres a la roca, també al tapàs; alguns s'ubiquen en marges, la majoria al coster. En definitiva una tipologia, varietat i diferent grau de conservació i/o restauració que esdevé un atractiu més de la ruta. Els Plans de Tarrés són el conjunt arqueològic de forns de calç més important de Catalunya.

Segon, destaquem el caire divers i complementari perquè la ruta lliga el patrimoni cultural (forns de calç) amb el patrimoni natural (natura i recursos) i el paisatge rural (conreus, marges, cabanes de volta). En diversos punts de la Ruta de la Calç, veureu un seguit de plafons explicatius per conèixer tots els elements lligats al medi: la geologia, la botànica, els recursos naturals -pedreres per exemple-, les construccions rurals, el paisatge agrari...

Tercer, pel que fa al marc geogràfic, els Plans és com un petit altiplà, fet que ens possibilita gaudir, durant el recorregut, de tres punts d'una impressionant vista panoràmica (els Costers Morers, el Pla del Cintet i la Punta de Vilobí): s'observa tota la Conca de Barberà, el Montsant, la serralada Prelitoral, la Plana de Lleida, les serralades Prepirinenques...

Quart, a nivell de vegetació destaquem l'obac de les Comes de Montgrat on trobem les condicions d'humitat que possibiliten un bosc ufanós, productor d'ombra i virosta heterogènia. El tipus de vegetació és completament diferent a la resta del terme municipal: aquí el mantell vegetal cobreix completament el terreny. Hi ha el reboll, i l'oma, rara arrel de Catalunya que aquí ens deixa algun rastre. El pi blanc i el pi roig s'eleven verticals i agraïts. El sotabosc, aquí és molt variat i humit.

Cinquè, per incidir encara més en la diversitat de la Ruta, en els darrers anys i fruit de l'impuls de les energies renovables, la zona s'ha vist afectada per la construcció del parc eòlic de la serra de Vilobí. El recorregut permet veure de prop aquests grans aerogeneradors -80 metres d'alçada- que s'han convertit en referents moderns del paisatge, entroncant passat i futur.

En resum, en fer el recorregut, veurem el caire divers de la Ruta, basada i estructurada entorn dels forns de calç, però localitzada en un marc geogràfic determinat, els Plans, caracteritzat per un alt valor natural, que oferia a la gent del territori uns recursos específics que, degudament explotats per l'home, han suposat la creació, al llarg dels segles, d'un paisatge rural definit.


Culturals: Visita guiada al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet
És un monestir de monjos cistercencs que segueixen la Regla de sant Benet des de la seva fundació, el 1150. Suprimit per les lleis de l'Estat Espanyol l'any 1835, fou refundat el 1940 per monjos del mateix Orde vinguts d'Itàlia. Pertany a la Congregació Cistercenca de la Corona d'Aragó, de la qual formen part també els monestirs femenins de Santa Maria de Vallbona i de Santa Maria de Valldonzella, i el monestir masculí de de Santa Maria de Solius. Actualment la comunitat monàstica de Poblet consta de 27 monjos professos, 1 oblat regular i 1 donat.

Deia Josep Pla: «Gairebé tots els monestirs que conec són blocs de construcció unificats. Poblet és lligat, però és molt variat. Hi han passat tots els estils arquitectònics que han travessat el país. ¿Volem un monestir més unificat que el bloc de l'Escorial? ¿És possible d'imaginar-se'n un de més variat que Poblet? [...] Poblet tendeix a subratllar les qualitats [...]. Tot és net, polit i té una naturalitat elegant. No hi ha res vulgar, ni adotzenat, ni estrany. Tot és ordre i pau. Des d'un punt de vista exterior, el monestir sempre sembla igual.» (Josep Pla, Guia fonamentada i popular del Monestir de Poblet, 1980)

Esmorzarem de motxilla en un restaurant de Tarrés. L’autocar acompanyarà als caminadors fins el començament de la ruta, continuant desprès cap al Monestir de Poblet, un cop finalitzada la visita, tornarà a Tarrés a recollir els caminadors, i ja tots plegats anirem a dinar al mateix restaurant on hem esmorzat.




https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/tarres-ruta-de-la-calc-29888634





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada