20-11-2022 Puig Clarà i Les Estunes

 

Puig Clarà i Les Estunes

Diumenge 20 de novembre del 2022

 

Fitxa tècnica:

  • Sortida:                      7 h des de l’estació d’autobusos. Tornada a la vesprada.
  • Desplaçament:           en autocar
  • Desnivell:                  144 m.
  • Temps de marxa:       4,30 h.
  • Dificultat:                    fàcil
  • Recorregut:                11,5 km
  • Inscripcions:               fins al 17 de novembre, a la secretaria del CET, i la WEB
  • Preu de la sortida:       40 € amb dinar,  22 € sense dinar
  • Límit de participants             50 persones

Ø  Esmorzar de motxilla i dinar de restaurant

 

Observacions:

o   L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar.

o   Les anul·lacions fetes avanç del tancament d’inscripcions  de la sortida, tindreu 5 dies feiners, per recuperar els diners, passat aquest temps es perdran.

o   Les anul·lacions fetes el mateix dia de la sortida, només es podrà recuperar l’import del dinar (si és que està inclòs), també hi ha un termini de 5 dies feiners per recuperar els diners.

o   Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal en el moment de fer la inscripció.

o   Consells específics: aigua, roba adequada per la pràctica de l’activitat, protecció per la pluja, el vent i el sol, gorra o barret, calçat adequat per marxar per muntanya, pals.

 


 

 

Descripció:

Les Estunes: Palaus de fades / boscos amb petja humana. És un bosc amb petja humana. Un verdader bosc encantat: la natura hi ha posat els elements i les formes, l’imaginari popular l’ha fet seu amb llegendes i altres referències a un passat d’oficis i formes de vida molt properes a la natura. El bosc de les Tunes, que amb els anys i l’ús de la paraula va derivar a Estunes, forma part del municipi de Porqueres, a tocar de Banyoles. És un dels paratges més singulars de l’Estany.

Documents del segle XIII ja en parlen. La vegetació, centenària, ha crescut sobre dipòsits de travertins, aquestes roques valorades per escultors i artesans de la pedra. Roques que, en aquest lloc estrany i com a efecte de terratrèmols prehistòrics, s’han obert en escletxes immenses que formen coves i passadissos (alguns són galeries de 30 metres de llarg) que conviden a entrar-hi. La vegetació és espessa i els arbres, alzines i roures de fins a 20 metres d’altura, dibuixen una formes realment suggeridores. Per a la gent de la zona, que hi passeja des de sempre, no hi ha cap dubte: les Estunes són el palau de les fades.

Caminadors:

Iniciem la caminada a l’església de Santa Maria de Porqueres. Aquesta petita però bonica església, a tocar de l’estany de Banyoles, té una llarga història. Gràcies a les excavacions que s’hi ha portat a terme es coneixen vestigis de l’època ibera i visigòtica en l’indret de l’actual temple. L’església romànica que coneixem avui, però, va ser aixecada l’any 1182.

La caminada ens introdueix en l'entorn de l'estany de Banyoles i les àrees properes, en la que podrem gaudir de miradors als estanys i llacunes així com també observatoris de faune.

També pujarem al Puig Clarà «100 Cims» de 315 m. d'alçada, des d'on podrem gaudir de les vistes sobre l'estany.

Visitarem el paratge de Les Estunes, situat al terme municipal de Porqueres. El paratge de les Estunes és un espai de gran valor natural i així ho revela la seva declaració com a geòtop, espai d’interès geològic, i la inclusió en el PEIN (Pla d'espais d'interès natural).

Dolces i malvades: Verdaguer, en el seu poema Canigó, anomena goges a les dones d’aigua o nimfes. A Banyoles també reben aquest nom. De llargues cabelleres, són éssers eteris que viuen als palaus rocosos de les Estunes. Millor no apropar-s’hi: la seva bellesa pot resultar fatal.

Hi ha una bella llegenda de les Goges “Les goges, aloges o dones d’aigua”, segons les llegendes, el tenien com a lloc de la seva preferència i hi feien gresca o bé hi filaven tota la nit. Diuen que en nits serenes algú encara sent els seus cants i, de lluny, es pot veure la resplendor de les seves festes.  

    Un cop visitat aquest paratge, continuarem cap l’estany de Banyoles i tot vorejant-lo un bon tros, arribarem al restaurant per retrobar-nos amb els Culturals.

 

Culturals:

Donaran un tom per Santa Maria de Porqueres i el llac de Banyoles, després amb l’autocar aniran a Les Estunes on podran veure les seves escletxes immenses que formen coves i passadissos. Aniran a fer una passejada de 45 minuts amb el Tren Pinxo (despesa individual) pel Casc Antic de Banyoles. Un cop retrobats amb els caminadors, anirem tots junts a dinar al restaurant.

 

Trac de la sortida:  https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/santa-maria-de-porqueres-puig-clara-les-estunes-114273146 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada