8/9-06-2019 CLOENDA, Serra de Guara (Osca)


 Cloenda, Serra de Guara (Osca)
Dissabte 8 i diumenge 9 de juny  del 2019

Fitxa tècnica:
Sortida:                     7 h. Estació d’autobusos
Desplaçament:          en autocar
Desnivell:                  
·       Dissabte:        Cañones del Rio Vero,           +268 m / -268 m
·       Diumenge:      Balsas de Basacol,                +188 m / -182 m
Temps de marxa:     
·       Dissabte:        Cañones del Rio Vero,           4,20 hores
·       Diumenge:      Balsas de Basacol                  2,45 hores
Dificultat:                  moderada i fàcil ▲▲ i
Inscripcions:             del 20 de maig al 3 de juny
Vocalia:                     Travessades familiars 93 788 30 30
Preu de la sortida:      140 €
Preu especial per als socis: 130 €
Places limitades
Inclou:  autocar, sopar i dormir a l’Hotel Pedro I de Aragón d’Osca, el dissabte dia 8, esmorzar i dinar del diumenge dia 9 i tres visites culturals.
Per a inscripcions d’última hora:      Mercè Torras, 616 406 719


Aquest any, a la cloenda, farem un «tastet» de la serra de Guara i els seus barrancs, congostos, flora i fauna, d’una manera amena i simpàtica, sense presses , però sense pauses. Tot té de fluir en mica en mica.

La serra de Guara és un paradís d’aigua, roca i natura en estat pur, al Prepirineu aragonès, que des del primer moment t’atrapa. Una extensió muntanyosa solcada per els seus majestuosos rius i barrancs, que posen el segell d’identitat a l‘anomenat Parque  Natural de la Sierra y Cañones del Guara, (Osca).

El paisatge, a vegades, ens fa perdre la perspectiva d’on som. És un lloc per descobrir. 


Dissabte 8 de Juny
Caminadors:              RUTA DE LES PASSAREL·LES DEL RIU VERO
El sender s'inicia prop de la plaça Rafael Ayerbe (antiga plaça Major), abans d'arribar als peus de la Col·legiata, des d'on ja en veurem les indicacions.

Arribarem a aquest punt d'inici descendint des de l'aparcament, després passejar pel centre d'Alquézar.

Baixarem des d’Alquézar fins al Riu Vero a través del frondós barranc de la Font, encaixonat entre impressionants parets calcàries, amb la Col·legiata d'Alquézar a la part alta a la dreta i la penya Castibian a la nostra esquerra, on possiblement vegem escaladors practicant a les parets i buits.
Aquesta baixada està condicionada en alguns trams amb passarel·les de fusta. També transitarem per zones rocoses. Molta atenció en dies d'humitat, ja que es poden produir relliscades. És també important respectar el silenci de l'entorn, gaudir de la gran frondositat del barranc i admirar la feina que aigua i vent han realitzat durant milers d'anys. Si aixequem la vista serà fàcil veure que tinguem com a companys d'excursió a grans rapinyaires com el voltor comú. És un tram que a l'estiu, en dies de molta calor es fa molt agradable per la contínua ombra i humitat que desprèn.

Un cop hem arribat a la llera del riu, i abans de prendre les primeres passarel·les aèries que veiem a la nostra dreta, és molt recomanable visitar la cova de Picamartillo, que és a uns 100 metres, seguint la senyalització. És una curiosa cavitat formada per l'erosió d'aigua.

Després de veure la cova tornem sobre els nostres passos i iniciarem el primer tram de les passarel·les aèries, i a continuació de nou a la llera del riu, fins a sentir l'estrèpit del salt d'aigua a l'Assut.

Estarem a la zona més espectacular del recorregut. L'Assut, construït per a la presa d'aigua que més avall generava electricitat a la Central, i les passarel·les, que permetien als operaris mantenir la infraestructura de l’Assut, canal i central, a la qual finalment arribarem.

Gaudirem del canyó del Vero, del gran caos de blocs de roques, buits, gorgs i aigua d'un color blau turquesa espectacular a la primavera amb els desglaços i més marró quan es tracta de riuades i tempestes.

Des de l'edifici de l'antiga central elèctrica, avui en desús, ascendirem suaument per un sender que, desviant-nos a l'esquerra, ens porta a l'últim tram de les passarel·les, el més modern i més aeri, que ens condueix a la plataforma Mirador del Vero, amb unes espectaculars vistes del riu, el barranc i Alquézar.

Baixarem fins el riu per veure un salt d’aigua i continuarem per la llera del riu Vero fins el pont Fuendebaños, lloc on farem una parada per dinar.

Per una pista una mica costeruda i entre ametllers, oliveres i frondosos horts, retornem a Alquézar. El sender ens deixarà a la mateixa plaça en què vam començar el nostre recorregut i on en qualsevol establiment d'hostaleria agrairem reposar forces i refrescar-nos.


Culturals:       Visita a Alquézar i la seva Col·legiata
Pel que fa als companys culturals, faran un recorregut molt més tranquil, gaudint del poble medieval d’Alquézar. A través de la portalada gòtica, aniran entrant de mica en mica al poble de carrers estrets i veurem la petita capella de la Verge de les Neus. Seguiran cap a la plaça Major o de Rafael Ayerbe, plaça porxada, amb escuts i finestrons típics, protecció per mals esperits, i continuaran pel Callizo,  el mirador de la Tallada, penya Castibián, murs de la Colegiata, Creu de Terme i pujaran a la Col·legiata Sta. Maria la Major. Visita guiada a les 12h. De baixada, aniran al mirador O’Bicón per veure el tram final del riu Vero. Continuaran cap a  l’església de  Sant Miquel Arcàngel i  dinaran (opcional i no inclòs) al restaurant Mesón del Vero.

Caminadors i Culturals: A la tarda anirem a les Bodegas Viñas del Vero-Blecua i farem una visita guiada a les seves instal·lacions. Aquestes cellers elaboren els seus vins amb diverses varietats tradicionals -ull de llebre, moristel, garnartxa, macabeu, syrah, merlot, parreleta típica de la regió- i d’altres de procedències diverses -chardonnay, gawürztraminer, cabernet sauvignon i  riesling-, reconeguts internacionalment.

Un cop feta la visita a aquests cellers anirem cap a Osca, on ens allotjarem a l’Hotel Pedro I de Aragón, en règim de MP. L’hotel està situat al cor de la ciutat d’Osca.


Diumenge 9 de juny
Caminadors i Culturals: Sortirem d’Osca amb direcció un altra vegada cap a Alquézar, on tornarem a separar-nos per fer les diferents activitats de cada grup.


Caminadors:              BASSES DE BASACOL
Recorregut circular molt fàcil i assequible a tota la família. Sortirem de Alquézar per la part alta del nucli urbà, al costat del pàrquing i les piscines, buscant els senyals d'observatori d'aus i camí natural del Somontano. Arribats a una cruïlla de camins veurem els senyals que a la dreta ens indiquen les basses de Basacol.

Seguirem la recuperada llera que portava l'aigua des de les basses, tal com devia ser en temps dels àrabs, travessarem el petit i encantador barranc de Payuela, i, després d'una petita pujada, coronarem  les dues basses.

Si triem el moment del dia adequat ens podem sentir transportats al segle XIII i admirar el treball i aprofitament que ja llavors es feia de l'aigua. Tenim bancs per descansar i refer-nos.

Les basses de Basacol tenen origen àrab i eren els aljubs que assortien la vila i hortes d'Alquézar. Ara recuperades, són un lloc magnífic per fer una bona excursió familiar, i estan equipades amb taules i bancs.

Per tornar buscarem els senyals que ens porten al coll de Sant Lluc en un agradable passeig amb impressionants vistes del canyó del Vero, i al nord, del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut.

A més el recorregut és una delícia per als amants de les aus, ja que veurem contínuament des de  voltors lleonats fins aufranys, passant si hi ha sort fins i tot el trencalòs. Un cop al coll de Sant Lluc veurem Alquézar i la baixada al poble.


Culturals:       Visita a Lecina i el Mirador del Vero
Ruta amb minibus des d’Alquézar al  Puente de l’Albarda i Colungo, fins a arribar al petit   poble de Lecina, per visitar una carrasca mil·lenària de mides descomunals. Després tornarem a pujar al mini bus i 10 minuts més tard estarem al pàrquing del Mirador del Vero, un lloc on podreu gaudir d’uns paisatges espectaculars de les muntanyes de l’entorn, dels abrigos i covachos del barranc de la Choca i d’Alquézar. Un paisatge excepcional on podrem veure les muntanyes  del Pirineu aragonés, potser encara una mica enfarinat.

En aquesta zona, que és Patrimoni de la Humanitat, s’han trobat pintures rupestres de l’època del neolític i de l’edat del bronze. Vivien en abrigos elevats perquè els animals no els molestessin i la seva vegetació,  i sobretot per la seva pau, només alterada positivament per les aus  rapinyaires que la sobrevolen.

Ja concloses les visites i caminades, ens retrobarem tots a l’aparcament d’autocars d’Alquézar, per anar a dinar al restaurant  Las Melias, del  Càmping Alquézar.

Després del dinar de cloenda, retornarem a l’autocar i seguirem viatge cap a casa, tot fent una parada tècnica al punt 24 de Fondarella. Arribada a la vesprada.

ÉS OBLIGATORI PORTAR EL CARNET DE FEDERAT EN AQUESTA SORTIDA

Track:    https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/alquezar-passarelles-del-vero-33659923
Track:       https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/alquezar-balsas-de-basacol-33704414
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada