12-06-2022 L'Estany - Ruta de les Fonts

 

L'Estany - Ruta de les fonts

 

Diumenge 12 de juny del 2022

 

 

Fitxa tècnica:

  • Sortida:                      7.00 h des de l’estació d’autobusos. Tornada a la vesprada.
  • Desplaçament:           en autocar
  • Desnivell:                  218 m.
  • Temps de marxa:       4,30
  • Dificultat:                   fàcil
  • Recorregut:                9,5 km
  • Inscripcions:               fins al 9 de juny, a secretaria del CET, i la WEB
  • Preu de la sortida:      40 € amb dinar, 20 € sense dinar
  • Límit de participants             50 persones

Ø  Esmorzar de motxilla i dinar de restaurant (opcional)

 

Observacions:

o   L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar.

o   Les anul·lacions fetes avanç del tancament d’inscripcions  de la sortida, tindreu 5 dies feiners, per recuperar els diners, passat aquest temps es perdran.

o   Les anul·lacions fetes el mateix dia de la sortida, només es podrà recuperar l’import del dinar (si és que està inclòs), també hi ha un termini de 5 dies feiners per recuperar els diners.

o   Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal en el moment de fer la inscripció.


 

 


 

 Descripció:

A l’Estany trobem un gran nombre de fonts repartides per tot el territori. Se situen a la muntanya i a la plana, i donaven un servei fonamental a la població, tant de caire domèstic com higiènic.

L’estany ja no hi és, però les petjades naturals i humanes encara hi són ben presents. Els testimonis associats a la seva història els trobem distribuïts arreu: la mina, gran obra d’enginyeria que va facilitar el dessecament de l’estany, i els recs, que encara compleixen el seu deure de canalitzar les aigües cap a la mina.

 

Caminadors:

Comencem la “Ruta de les fonts de l’Estany” a la Plaça del Monestir de Santa Maria de l’Estany en direcció al Pedró de Pontarró i als pous de ventilació de la mina de l’Estany. La primera font que ens trobarem serà la font Grossa, antic lloc de trobada de la gent del poble.

Seguirem pel camí Ral en direcció a les fonts de la Sala, dels Bous i de l’Escorpí, cada una d’elles envoltades de vegetació exuberant a tocar de la Riera de l’Estany. Arribem al pont del Molí i només travessar la carretera podrem gaudir de l’ambient fresc i humit al voltant de les fonts del Nen Jesús i del Castell. Passarem per davant del Molí del Castell abans d’arribar a la font de Sant Antoni, a on ens podrem delectar amb la bassa plena de vida que trobarem al davant.

Seguim caminant, ara per una pista ampla, en direcció al Collet de Malloles i el Pla de la Carrera, acompanyats tota l’estona de boscos de pi roig, i a on podrem observar algunes orquídies.

Deixem la pista per un sender i ens dirigim cap a la font d’Auró, lloc ideal per refrescar-se, reposar i contemplar la natura. Continuem en direcció sud fins a travessar la riera de Postius, a on canviarem de direcció per dirigir-nos al coll Sobirà, ara acompanyats per la roureda. En aquest últim tram entre la font d’Auró i el coll Sobirà trobarem alguns arbres caiguts al camí que ens obligaran a anar-los esquivant.

Un cop al coll Sobirà, farem un suau descens i començarem a tenir vistes a Santa Maria de l’Estany i al punt d'inici.

 

Culturals:

Tenen una visita guiada a l’interior de la mina de l’Estany.

Després el Ricard us portarà a fer un tom i veure la Font Vella.

També podran visitar pel seu comte el Monestir de Santa Maria de l'Estany. Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, va ser fundat l'any 1080. És una de les joies del romànic català i una de les principals abadies canonicals del país on hi residí una comunitat de canonges agustinians.

 

El cost de les visites és:

                La mina 3 €

                El Monestir  4 €

Aquests  pagaments els fareu individualment a cada recinte.

 

Trac:  https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/lestany-ruta-de-les-fonts-69945498 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada