15-12-2019 Can Maçana - Els Pallers - El Bruc (Anoia / Bages)


TRADICIONAL NEULES
Can Maçana - Els Pallers - El Bruc

Diumenge 15 de desembre del 2019 

Fitxa tècnica:
Sortida:                      8 h. Estació d’autobusos
Desplaçament:           en autocar
Desnivell:                   + 150 - 250
Temps de marxa:       4 hores
Dificultat:                    moderada ▲▲
Recorregut:                7 km.
Inscripcions:              del 2 al 12 de desembre
Vocalia:                      Travessades familiars 93 788 30 30
Preu de la sortida:      45 €
Preu especial per als socis: 35 €
Places limitades
Inclou: autocar  i dinar de restaurant
Per a inscripcions d’última hora:      Mercè Torras, 616 406 719

Sortida tradicional, per la muntanya de Montserrat. Aquesta serà per la zona dels Pallers.

«Conten que, temps era temps, entre els homes hi havia una disbauxa i un lladronici, que res no estava segur enlloc. Aleshores, pels voltants dels Pouetons, vivien una família de gegants anomenats els Regira-rocs, que eren força agradats del que no era seu, i, com que eren tan forts i tan valents, tenien atemorits tots els veïnats de la rodalia. Un any es va escaure que els Regira-rocs van esguerrar la collita del blat, però no es van pas amoïnar. Van robar el blat de tots els camps propers, el van batre i, de la palla, en van fer uns pallers altíssims com mai no se n'hagin vistos d'altres de tan grans. Els seus veïns, desesperats, prou els van moure guerra diverses vegades; però, com que els gegantots eren tan forts, res no hi podien els pobres mortals. Però heus aquí que un dia, per un poder sobrenatural, els grans pallers van ésser tornats pedra i els Regira-rocs precipitats al fons de l'avenç dels Pouetons, en càstig de llurs malifetes i com a exemple per a tots que cada u era ben amo del seu i que calia respectar els béns d'altri.»
Joan Amades, Llegendes i Tradicions de Montserrat


Itinerari: Can Maçana, Els Pallers, El Bruc.

Aquest itinerari  ens portarà a descobrir la petita zona dels Pallers. Es tracta d’una zona ben singular dins de la regió d’Agulles. El recorregut comença a Can Maçana i progressa fins al coll de Guirló, des d’on es pot contemplar l’espectacular alçada de les agulles d’aquesta regió en la seva vessant nord-oest. Des d’aquest coll s’agafa el camí que, davallant cap al torrent de la Diablera, va a cercar el que uneix el municipi del Bruc amb la zona dels Pallers. Aquest camí, un cop abandonat el torrent, s’enfila fins a trobar l’era dels Pallers.


Des d’aquest indret podrem veure tota la carena i descobrir cada una de les roques que constitueixen els Pallers.

Sortirem des de l’aparcament de Can Maçana pel camí que en la seva part superior en suau pendent s’orienta cap al massís fins al Coll de Guirló. És el GR172 senyalitzat amb les marques blanques i vermelles i que antigament es coneixia com el camí de la Foradada. Un cop al coll, cal agafar el camí de la dreta, ja que el camí de l'esquerra és el GR172 que va a la Foradada. El camí de baixada és el Torrent de la Diablera que ens portarà als Pallers.

El camí baixa de forma pronunciada, i al cap d'uns 400 m, trobarem a mà dreta unes indicacions d'unes restes arqueològiques. Seguirem fins l'encreuament que ens conduirà a la zona dels Pallers. El camí de la dreta porta al camí de les Batalles, que ve des del Bruc. Cal agafar el de l’esquerra. Durant una estona planeja suaument per sota de les Portelles. Quan ja són visibles els Pallers el camí torna a baixar lleugerament. Trobarem una nova cruïlla. S'ha de continuar pel camí de l'esquerra, perquè el de la dreta va fins al Bruc i serà el de tornada. Cal avançar en pujada i seguint marques blanques i verdes fins a arribar a un petit pla, que és l'era dels Pallers. A partir d'aquí cal anar per un petit camí que, senyalitzat amb unes marques verdes, ressegueix per baix les diferents roques dels Pallers, l'era del Paller, les agulles de l'Era dels Pallers, les roques dels Pallers de Mal Any, la Tisora i la Tisoreta (aquesta darrera té el centre buit en forma de creu).

Desfarem el camí per tornar a l’Era dels Pallers, ja de baixada continuada, passarem pel torrent de la Diablera fins a trobar la pista que passant pel boscos de Can Rovira ens durà al poble del Bruc.

Aquí ens trobarem amb els Culturals, que hauran passat el mati al Monestir fent la visita a la Verge de Montserrat i, ja tots plegats, ens dirigirem al Restaurant Bartomeu  per dinar i desitjar-nos, al final, entre neules i vi de la bota, un Bon Nadal i molt bones festes.


Que el 2020 us porti felicitat i que comencem a veure possibilitats en tot allò que abans percebíem com a obstacles !!!
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada