23-09-2018 Camí de Ronda - de Tamariu a Cap Roig (Baix Empordà)


CAMÍ DE RONDA - DE TAMARIU A CAP ROIG
Diumenge 23 de setembre del 2018

Fitxa tècnica:
Sortida:                      7 h. estació d’autobusos
Desplaçament:           autocar
Desnivell:                   + 351 m - 273
Temps de marxa:       de 5 a 5,30 h.
Dificultat:                  moderada ▲▲
Recorregut:                10 km.
Inscripcions:              del 10 al 20 de setembre
Vocalia:                      Travessades Familiars 93 788 30 30
Preu de la sortida: 45 €
Preu especial per als socis: 35 €
Places limitades
Inclou: autocar, visita cultural i dinar de restaurant
Per inscripcions d’última hora:        Mercè Torras, 616 406 719

PROPERA SORTIDA: mes d’octubre, LA FORADADA (L’ESQUIROL)

Itinerari caminadors:
Badia de Tamariu, Cala d’en Roig, Cala Pedrosa, Puig dels Frares, Far de Sant Sebastià, Cap de Sant Sebastià, Badia de Llafranc, Calella de Palafrugell, Ses Negres, Punta des Forcats, Cala del Golfet i Jardí Botànic de Cap Roig.

Novament, per treure el regust que ens hagi pogut quedar de l’estiu, continuarem  fent una sortida per la platja.

A Tamariu comença la part més maca d’aquesta etapa del GR-92. Sortirem de la població per la part dreta de la cala i començarem a caminar al costat mateix de l’aigua. Passarem per la Cala d’en Roig i després d’una pujadeta, baixarem fins a Cala Pedrosa. Per sortir de Cala Pedrosa ens espera una curta però forta pujada, envoltats d’una espessa vegetació.

Després d’un petit tram de no veure el mar, aviat tornarem a caminar tot seguint el litoral però ara arran de penya-segats fins a arribar al Far de Sant Sebastià, allà trobarem el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda.

El Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda és el testimoni de l’ocupació d’un lloc privilegiat des de fa, almenys, 2.600 anys. S’hi pot visitar un jaciment ibèric (segles VI a I aC) recentment consolidat i senyalitzat, la Torre de Guaita del segle XV (Bé Cultural d’Interès Nacional), l’Ermita i l’Hostatgeria del segle XVIII i el Far del segle XIX. Tot, al cim d’una muntanya amb penya-segats sobre el mar i amb una de les millors panoràmiques de la Costa Brava i, si el dia és clar, la vista arriba fins als Pirineus. La Torre de Guaita (S. XV) tenia com a funció vigilar la zona costanera per tal de protegir-la de possibles invasions corsàries i pirates, molt freqüents durant els segles XV i XVI. És per això que es va construir en un lloc estratègic (dalt d’un penya-segat, a 165 m d’alçada) des d’on es pogués divisar una àmplia franja marítima. Al llarg dels més de 550 anys d’història de l’edifici, s’hi han fet diferents reformes, al 1441 es va autoritzar el seu ús com a ermita, segurament aquesta funció religiosa és el motiu de la seva planta irregular, en semicercle (absis) de la banda est i recta de la banda oest, també s’ha modificat obertures, s’han millorat els accessos entre les plantes i els paviments. Tot i això, conserva molt bé l’ambient original”.

Des del far, tenim molt bona vista cap al nostre següent destí, Llafranc. Baixarem per la carretera fins a arribar a aquesta població. Caminarem sempre arran de costa seguint el passeig marítim i al sortir de la població, anirem prenent sempre els camins al costat de mar, fins a arribar a la coneguda població de Calella de Palafrugell. Continuem caminant vorejant la costa, passarem per Ses Negre i en poca estona arribarem a la Cala el Golfet, després enfilarem fins els Jardins de Cap Roig, on ens retrobarem amb els culturals, un cop junts, l’autocar ens portarà a Mont-ras al restaurant del mateix nom, on dinarem  plegats.

Els culturals faran una visita als Jardins de Cap Roig
Serà una visita guiada que ens permetrà conèixer a fons els jardins de Cap Roig, les múltiples cares i les nombroses històries que té per descobrir. La visita als jardins ens permetrà gaudir de la bellesa de la seva composició botànica i conèixer les principals adaptacions de les plantes al nostre clima.
Qui eren realment els prínceps Woevodski?
Què hi feien els pirates a Cap Roig?
Quines històries ens expliquen les alzines dels jardins?
I els xiprers?
Un espai únic on s’uneixen natura, art, cultura i història.
El 1927 el coronel rus Nicolai Woevodski, amant del dibuix i l’arquitectura, i l’aristòcrata anglesa Dorothy Webster, aficionada a la decoració, l’arqueologia i la jardineria, van decidir establir a la Costa Brava el lloc per viure i construir el seu somni. Així, entre Palafrugell i Mont-ras (Girona), van crear aquest espai singular avui ple de vegetació procedent d’arreu del món, amb escultures d’artistes com Oteiza o Basterretxea i amb una arquitectura encantadora.


https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/tamariu-jardins-de-cap-roig-24265286

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada